Stappenplan & Tips

Met deze adviezen word jij ook een Blending Hero!

Stap 1

Was alle groenten en fruit  vooraf. Verwijder pitjes en schil.

Stap 2

Zorg dat de groente, rijst, pasta en aardappelen gaar zijn.

Stap 3

Bak vlees of vis en verwijder bot en graadjes.

Stap 4

Voeg alle ingrediënten aan de blender toe.

Stap 5

Voeg vocht toe. Zorg dat het vocht boven de ingrediënten uitkomt.

Stap 6

Zet de blender op de hoogste stand.

Stap 7

Laat het mengsel door een zeef lopen. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 8

Vul de spuiten met voeding.

Stap 9

Klaar voor het voeden!

Wil je ZIEN hoe je het maakt? Nelleke doet het voor!


Blended Diet wordt door kinderen veel gemakkelijker verdragen waardoor je de voeding ook sneller kan geven. Waar je gewend bent dat de voeding een uur via de voedingspomp in loopt, kun je het nu zelf in 15 minuten inspuiten.


Materialen

Blender

Je hebt een krachtige blender nodig. Een blender is geschikt om droge en natte, harde en zachte voeding te kunnen mengen tot een egale pap die door de sonde kan, zonder dat er verstopping optreedt. Bekende merken zijn de Vitamix en de Magimix. Krachtige, maar dure blenders, en ze zijn hun geld waard. Als dit niet binnen je budget valt is er geen nood, veel mensen blenderen met goedkopere merken en hiermee lukt het ook. 

Bewaarbakjes

Zodat je een voorraadje kan maken voor meerdere maaltijden. 

Spuitjes

Je kunt varieren met de maat van de spuit 10 cc, 20 cc of 60 cc. Vaak wordt 60cc gebruikt. Deze worden ook vergoed door de zorgverzekering. Wanneer de voeding 'milkshake' dikte heeft, is het geen probleem de voeding door de spuitjes te krijgen.

Weegschaal

Om alles af te wegen. Als je net start met Blended Diet kan het je meer vertrouwen geven om de hoeveelheiden precies af te meten.

Maatbeker

Zodat je precies kan zien hoeveel vocht je toevoegd en hoeveel cc je hebt voor een maaltijd.

Theezeef

Zeef de voeding voordat je de spuit vult. Dit kan eenvoudig door de voeding door een theezeefje te laten lopen.

Etiketten

Wanneer je een voorraadje maakt is het handig om met een etiketje de porties te voorzien van een datum en eventueel een korte omschrijving (lunch, tussendoortje, etc.)


Tips

  1. De voedingen kun je per keer maken, maar je kunt ook een voorraadje maken en in de vriezer bewaren. Zorg dan wel dat je deze terug op kamer temperatuur brengt voordat je de voedingen toedient.
  2. Bewaar de maaltijden maximaal 2 uur kamertemperatuur (18 – 22 °C), maximaal 2 dagen in de koelkast (4 °C) en 3 maanden in de vriezer (-18 °C).
  3. De spuitjes willen nog wel eens wat stroef zijn, door eerst een beetje olie op te trekken wordt de spuit soepeler.
  4. Test de dikte van de voeding in een spuitje, voordat je deze toedient.